Bugun...



Edirnede Türk Devletleri Dönemini Canlandıran 4 Müze Açıldı

Edirne’de ’Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi’, ’Osmanlı Padişahları Müzesi’, ‘Padişah Çadırı Müzesi’ ve ’Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi’ olmak üzere toplam dört farklı konsepte planlama ile tasarımı yapılan müzelerin açılışı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Tarih: 07-01-2023 20:50

Edirnede Türk Devletleri Dönemini Canlandıran 4 Müze Açıldı

Edirne’de inşa edilmesinden 400 yıl sonra restore edilen Kervansaray, Türkler ‘in tarihinin anlatıldığı 4 ayrı müzeyi içeren görkemli bir kültür mekanına dönüştürüldü. Müzenin ‘‘Tarihte Kurulmuş Türk Devletleri Müzesi’’ bölümünde, Türklerin tarihi, hükümdarları, hükümdarlık sembolleri ve diğer kültürel miras ögeleri canlandırmalar ile anlatıldı. ‘‘Osmanlı Padişahları Müzesi’’ bölümünde, 36 Osmanlı Padişah’ına ait hiperrealistik silikon heykeller ile gerçekleştirilen canlandırmalar ve döneme ait bilgi panoları yer alıyor.

‘‘Padişah Çadırı Müzesi’’nde Otağ-ı Hümayun’un Osmanlı padişahlarının saray dışındaki kudret ve görkemlerinin simgelerinden biri olması sebebi ile müze konseptinde gerçekleştirilen canlandırma ile ziyaretçilere dönemin atmosferi yansıtılması planlanıyor. Son olarak ‘‘Balkanlarda Osmanlı Eserleri Müzesi’’ içerisinde Osmanlı’nın Balkanlar’daki 500 yıllık barışçıl yönetimi ve imarı, mimari yapı maketleri ve güncel durumlarını belgeleyen filmlerle anlatıldı.

Ayrıca 32 adet 1/20-1/50-1/100 gibi farklı ölçeklerde yapılan minyatür mimari eserler ve diğer kültürel miras ögeleri ile sergileme gerçekleştiriliyor. Sergilemede son Türk Devleti Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘‘Kocatepe’de Atatürk’’ ve ‘‘Cumhurbaşkanı Atatürk’’ olmak üzere iki hiperrealistik silikon heykeli de yer alıyor.

“Vaktiyle yönettiğimiz yerlerde sömürgecilik yapmadık”

Görkemli bir kültür mekanına dönüştürülen müzelerin açılışı TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla Edirne’de gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Şentop, “Edirne’nin Fatihi Sultan 1. Murat’tır. Edirne’yi fetih ettikten sonra Balkanlara dönmüş ve 1363 yılına kadar Balkanlarda nüfus tesis etmiştir. Bugünde Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, gibi Balkan devletleriyle iyi ilişkilerimizi devam ettiriyoruz. Biz vaktiyle yönettiğimiz yerlerde sömürgecilik yapmadık, esasen ülkeleri birlikte yönettik. Oralarda Türk İslam medeniyetinin nişanları olan camii, medrese, şadırvan, imarethane, hamam ve kervansaray gibi eserler inşa ettik. O eserlerin önemli bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır” diye konuştu.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ise, “Edirne’nin kendisi bir açık hava müzesi. Şehrimizin her noktasında nereye başınızı döndürürseniz ecdadın muhteşem eserlerini görüyorsunuz. Tarihi camilerimizle, kervansaraylarımızla, medreselerimizler, hamamlarımızla, çarşılarımızla ve pazarlarımızla bu şehir nakış nakış örülmüş muhteşem görsel zenginliğe sahip 1368 adet tescilli kültürel varlığa sahip olabilmek her şehrin sahip olduğu bir zenginlik değil” ifadelerini kullandı.




Kaynak: İHA




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

1

 

 

Murat Vakitçi 

Yazılarını Oku 

Köşeli-Yorum

Gündeme Dair

   

 

 

Kod Adam 

Yazılarını Oku 

Kod Sanattır

Teknoloji Dünyasında Yeni Gelişmeler

 

 

 

Leman Can 

Yazılarını Oku 

İş İnsanı - Yazar

Gündeme Dair

 

SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI