Bugun...



Kırklarelide ‘Batı Mısır Kök Kurduna Karşı Mücadele

Kırklareli’nde görülen ‘batı mısır kök kurdu’ zararlısına karşı mücadele çalışması başlatıldı.

facebook-paylas
Tarih: 01-08-2023 13:30

Kırklarelide ‘Batı Mısır Kök Kurduna Karşı Mücadele

Batı mısır kök kurdu olarak bilinen bu zararlı, özellikle mısır ve diğer tahıl ürünlerinde büyük hasara neden oluyor. Larvalarının tahıl ürünlerine zarar verme yeteneği nedeniyle ciddi bir tarım zararlısı olan bu tür, genellikle bitkinin gövdesine tüneller açar ve bu durum mahsul veriminin düşmesine veya bitkinin tamamen ölmesine neden oluyor.

Birçok bölgede zararlıların popülasyonunu kontrol etmek için kimyasal böcek ilaçları ve biyolojik kontrol yöntemleri kullanılıyor. Son yıllarda, bu zararlı türün, özellikle Afrika ve Asya’da, yerel tarım toplulukları üzerinde büyük bir etkisi olurken, uluslararası araştırmacılar ve politika yapıcılar bu konuyu ciddi bir gıda güvenliği sorunu olarak ele alıyor. Bu zararlının Kırklareli’nde görülmesi üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce kısa sürede bilgilendirme yapılarak zararlı ile mücadele çalışması başlatıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy teknik personelin sahada yaptığı çalışmalarla üreticiye gerekli uyarıları yaptığını ve üreticilerin bu konuya karşı hassasiyetle yaklaşmasının, çözüm için sevindirici olduğundan bahsetti. Aksoy açıklamasının devamında, “İlimizde de görülen ‘batı mısır kök kurdu’ zararlısı için, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 24 Temmuz 2023-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında kullanılmak üzere geçici kullanım izni uygun görülerek, Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı’nda yayınlanmıştır. Batı mısır kök kurdu zararı ve böceğin popülasyon yoğunluğu görüldüğü tarlaların ilaçlaması tavsiye edilmektedir. Geçici tavsiye için uygun görülen etken maddeler 25 gram/litre Deltamethrin, 50 gram/litre Lambda cyhalothrin, 250 gram/litre cypermethrin” dedi.




Kaynak: İHA




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

1

 

 

Murat Vakitçi 

Yazılarını Oku 

Köşeli-Yorum

Gündeme Dair

   

 

 

Kod Adam 

Yazılarını Oku 

Kod Sanattır

Teknoloji Dünyasında Yeni Gelişmeler

 

 

 

Leman Can 

Yazılarını Oku 

İş İnsanı - Yazar

Gündeme Dair

 

SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI