Bugun...



Sertleşme Sorunu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


facebook-paylas
Tarih: 09-11-2022 20:07

Sertleşme Sorunu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İrmet Hospital Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Hasan NİMETİGİL “Sertleşme Sorunu” hakkında merak edilen soruları cevapladı.  

Cinsel işlev bozuklukları erkek ya da kadın bireyleri veya çiftleri cinsel yaşamın herhangi bir hazından aldıkları doyum ve hazzın oluşmaması veya azalması olarak tanımlanabilir. Erkeklerde sertleşme sorunu sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Penis sertleşme sorunu yaş ile birlikte artış gösterir.

 

Sertleşme Bozukluğu Nedir?

 

Erektil disfonksiyon ya da sertleşme bozukluğu, cinsel ilişki için yeterli sertleşmenin sağlanamaması / devam ettirilememesi olarak tanımlanır. Zaman zaman ereksiyon sorunu yaşamak bir endişe kaynağı değildir. Bunun yanında, sertleşme sorunu sürekli yaşanıyor ve cinsel hayata etki ediyorsa strese, özgüven kaybına ve ilişki sorunlarına neden olabilir. Erkeklerde sertleşme sorunu, kalp sağlığı ya da diyabet gibi tedavi gerektiren ve altta yatan bir sağlık durumunun habercisi olabilir.  

 

Sertleşme Sorunu Nedenleri Nelerdir?

 

Sertleşme sorunu nedenleri fiziksel bir probleme işaret edebildiği gibi tamamen psikolojik etkenlere de dayanabilmektedir.

 

Penis sertleşme sorunu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

 

· Depresyon, cinsel performans anksiyetesi, stres bozuklukları ve partner ile ilişkilerde yaşanan sorunlar

· Diyabet, obezite

· Kalp ve damar hastalıkları

· Böbrek yetmezliği, yüksek kolesterol ve multipl skleroz

· KOAH, uyku bozuklukları ve uyku apnesi

· Sigara, alkol ve diğer madde kullanımları

· Parkinson, epilepsi, MS ve inme hastalıkları

· Kanda testosteron seviyesinin düşük olması

· Bazı ilaç ve ameliyatlar

 

Belirtileri Nelerdir?

 

Peniste cinsel ilişkiye girebilecek sertliğin elde edilememesi, Peniste cinsel ilişkiye elverişli sertliğin elde edilebilmesine rağmen doyum sağlanmadan kaybedilmesi, erken boşalma nedeniyle haz sağlanamadan penis sertliğinin kaybedilmesi gibi belirtilerle sertleşme sorunu ortaya çıkabilir.

 

Sertleşme Sorunu Nasıl Teşhis Edilir?

 

Ereksiyon sorunu teşhisi fiziksel ve psikolojik değerlendirme ile yapılabilmektedir. En az 6 ay süre ile gözlemlenen erkeklere bu yöntemlerle teşhis konulabilir.

 

Psikolojik Değerlendirme: İktidarsızlık şikayeti altında yatan depresyon ve anksiyete gibi psikolojik nedenleri ortaya çıkmak adına yapılır. Doktorunuz tıbbi öykünüzü açığa çıkarmak için sorduğu sorularla psikolojik değerlendirmeyi tamamlar.

Kan ve İdrar Testleri: Diyabet, kolesterol ve testosteron seviyesini ölçmek amacıyla yapılan bu testlerde, penis sertleşme probleminin altında yatan nedenin bu rahatsızlıklar olup olmadığı teyit edilir.

Ultrason ve Renkli Doppler (Gerekli Durumlarda): Kan damarlarındaki akışı test ederek erektil disfonksiyon durumunun kan akışı ya da penisin iç yapısındaki bozukluklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ortaya konmasına yardımcı olur.

Biotesiometri ve NPT Testleri: Ereksiyonu sağlayan sinir fonksiyonlarının test edilerek rahatsızlığın altında yatan sinirsel problemler tespit edilmeye çalışılır.

 

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Sertleşme bozukluğu tedavileri genellikle altta yatan sorunun tedavi edilmesiyle başlar. Hekiminiz, sertleşme bozukluğunun nedeni olarak bir başka hastalığı tespit ederse sizi ilgili branş hekimine yönlendirebilir. Hekiminiz ayrıca, sertleşme bozukluğu için ilaç tedavisine de başlayabilir.

 

2 / 2

Gerekli durumlarda ilaç dışında cerrahi tedavilerin de seçenekler arasında bulunduğu sertleşme bozukluğu tedavilerinde, hekiminiz kimi durumlarda bir takım cihaz tavsiyelerinde de bulunabilir:

 

Ereksiyon sağlayıcı yardımcı cihazlar: Bazı hastalara vakum pompaları ve diğer cihazlar önerilebilir.

Penil implant (Mutluluk Çubuğu): Cerrahi yöntemlerle penis içerisine yerleştirilen implantlar,

sertleşme bozukluğu için çözüm olabilmektedir.

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

1

 

 

Murat Vakitçi 

Yazılarını Oku 

Köşeli-Yorum

Gündeme Dair

   

 

 

Kod Adam 

Yazılarını Oku 

Kod Sanattır

Teknoloji Dünyasında Yeni Gelişmeler

 

 

 

Leman Can 

Yazılarını Oku 

İş İnsanı - Yazar

Gündeme Dair

 

SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI