Bugun...



Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen Hastalıklar


facebook-paylas
Tarih: 04-08-2022 17:41

Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen Hastalıklar

 

İrmet Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hüsam ŞANA “Yaz Aylarında Çocuklarda Görülen Hastalıklar” hakkında merak edilen soruları cevapladı. 

 

 

Yaz ayları çocukların okuldan uzaklaştığı ve bolca açık havada kaldıkları eğlenceli bir dönemdir. Tabii bu kadar eğlenip de yaz aylarında sık görülen kimi sağlık sorunlarını yaşamamak neredeyse imkânsızdır.

 

Çocukları güneş çarpmasından, havuz enfeksiyonlarından, yaz ishallerinden ve sıcaklığın yükselmesiyle ortaya çıkan hastalıklardan korumaya çalışan anne babaların bazı önemler almaları ve olası durumlarda yapılacak müdahaleler hakkında bilgi sahibi olmaları önem taşıyor.

 

Çocuklarda Yaz Aylarında En Çok Görülen Hastalıklar Nelerdir?

 

Yaz aylarında sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak mikroplar ve virüsler, tüm yüzeylerde daha kolay çoğalıyor. Bu durum ishal ve kusmaya neden olan enfeksiyon hastalıklarının yaz mevsiminde daha sık görülmesine neden olur. 

 

Öte yandan güneş altında fazla vakit geçirmesine bağlı olarak güneş çarpmaları ve güneş yanıkları da yaz aylarında sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle açık tenli çocuklarda güneşin yan etkileri daha fazla görülmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin daha fazla dikkatli davranması gerekir. Ayrıca yaz aylarında çocuklarda, havuzlardan ve denizlerden kaynaklı oluşan dış ve orta kulak iltihapları da sık karşılaştığımız hastalıklar arasında yer almaktadır. Havaların ısınmasıyla birlikte sıklığı artan sivrisinek ve böcek sokmaları da görülmektedir. 

 

Yaz Aylarında Uzun Süreli Güneşe Maruz Kalan Çocuklara Müdahale Nasıl Yapılmalı?

 

Uzun süre güneş altında kalan çocuklar, sıcak ortamdan uzaklaştırılıp gölge ve serin bir yere alınması önem taşımaktadır. Güneşe fazla maruz kalan çocuklarda sıvı kaybına yol açacağı için mutlaka sıvı takviyesi yapılmalıdır. Özellikle belli saatlerde güneş ışınlarına maruz kalması sonucu çocuklar da bilinç değişikliğinin yaşanması, sıvı alınamamasının ya da kusmanın ortaya çıktığı durumlarda çocuk, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

 

Yaz Aylarında Bebeklerde İsilik Neden Oluşur?

 

İsilik, sıcaklığın artmasına bağlı bebeğe uygun kıyafetlerin tercih edilmemesi sonucunda ortaya çıkar. İsilik oluşumunu önlemek için çocuklara ve bebeklere vücudu sıkmayan ve ter emen pamuklu kıyafetler girilmelidir. 

 

İsiliğin oluştuğu durumlarda bebeğe, sık sık banyo yaptırılmalı ve losyonla cildi rahatlatılmalıdır. Bebekte yoğun kaşıntı durumunda ise hekime başvurulmalı ve hekim önerisi doğrultusunda kaşıntıyı azaltıcı kremler kullanılmalıdır. 

 

Çocuklarda Görülen Yaz İshallerinden Korunma Yolları Nelerdir?

 

Yaz aylarında çocuklarımızı ishalden korumak için öncelikle besinlerin çabuk bozulacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple yiyecekler dışarıda çok fazla bekletilmeden tüketilmeli ya da buzdolabında muhafaza edilmelidir. Özellikle içme suyunun ve su ile yapılan sıvı karışımların temiz olması oldukça önemlidir. 

 

Düşme ve Çarpmada Oluşan Travmalarda İlk Müdahale Nasıl Olmalı?

 

Çocuklar yaz aylarında park ve açık alanlarda daha fazla vakit geçirmesiyle beraber ev dışında oluşan travmalar da artış göstermektedir. Düşme sonrası oluşan yaralanmalar temiz bir bezle bastırılarak kanama durdurulmalıdır. 

 

Kanamanın kesilmediği durumlarda ise zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna getirilmesi son derece önemlidir. Kırık, çıkık şüphesinde ise travma alan bölge sert bir cisim desteği ile desteklenmeli hareket ettirilmeden hekime başvurulmalıdır.  

 

Havuz Enfeksiyonları Hangi Hastalıklara Yol Açar?

 

Havuzların temizliğini sağlamak için oldukça fazla klor kullanmak mikropların çoğunun yok olmasını sağlamaktadır. Havuzların ortak kulanım alanı olması sebebiyle, klora karşı bazı virüsler özellikle çocuklarda enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak, en sık görülen enfeksiyon hastalıkları; el, ayak, ağız hastalığı, ishal, dış kulak yolu, göz ve idrar yolu enfeksiyonlarıdır. 

 

Böcek ve Sivrisinek Isırmalarında Ne Yapılmalı?

 

Böcek ısırıklarında ısırılan bölgenin su ve sabun ile temizlenmesi oldukça önemlidir. Temiz bir bez ile kontrollü bir şekilde yapılan soğuk uygulama, ısırık bölgesinde oluşabilecek kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Özellikle cibinlik kullanımı bebekleri, böcek ve sivrisinek ısırıklarından korumak için tercih edilebilir. Bunlara ek olarak vücuda ya da kıyafetlere sürülen doğal sıvılarda kullanılabilir. 

 

Kene Isırıklarında Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

 

Kene ısırığında özellikle halsizlikten şiddetli ağrıya, burun kanamasından kanlı dışkılamaya kadar birçok şikayetle kendini göstermektedir. Kene ısırıklarını önlem için özellikle piknik alanlarında (su kenarları, otlaklar, çalılık vb) uzun giysiler tercih edin, bacaklarınızı açıkta bırakmayın, paçaları çorap içine koyun.

 

Piknik gibi alanlardan döndükten sonra mutlaka çocuğunuzun tüm vücudunu kontrol edin, eğer bir kenenin varlığını görüyorsanız çıkartmaya zorlamayın, hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Kibritle yakma, kenenin üzerine kolonya, alkol veya kimyasal madde sürmenin tehlikeli olduğunu unutmayın.

 

İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Olur?

 

Yaz aylarında özellikle kız çocuklarında daha sık görülür. Hijyeni iyi olmayan havuz ve kirli deniz, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonun sık görülen belirtileri ise sürekli idrara çıkma, mide bulantısı, halsizlik ve ateştir. 

 

Çocuğunuzu idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için temizliğinden, hijyeninden emin olduğunuz deniz ve havuzları tercih edin. Umumi tuvaletlerde özen göstermesi için bilinçlendirin.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

1

 

 

Murat Vakitçi 

Yazılarını Oku 

Köşeli-Yorum

Gündeme Dair

   

 

 

Kod Adam 

Yazılarını Oku 

Kod Sanattır

Teknoloji Dünyasında Yeni Gelişmeler

 

 

 

Leman Can 

Yazılarını Oku 

İş İnsanı - Yazar

Gündeme Dair

 

SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI