CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Sağlık Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği genelge ile sağlık işçilerinin vardiya saatlerini değiştirdiğini ve işçilerin gece vardiyası için aldığı yüzde 35 fazla mesai zammını iptal ettiğini belirterek tepki gösterdi.
CHP Parti Meclisi Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Sağlık Bakanlığı’nın daha önce işçilerle mutabık kalarak imzaladığı toplu iş sözleşmesinin 23. maddesini hiçe saydığını ifade etti.
Dr. Yüceer, “Sağlık çalışanları zaten zor şartlarda çalışıyor. Bir buçuk yıldır süren salgın nedeniyle yıpranmış durumdalar. Her şeye rağmen gece gündüz çalışarak hizmet veren bu insanlara bu yanlış yapılmamalı. Hali hazırda imzalanmış bir toplu sözleşme varken işçilerin sözleşme ile elde ettiği mesai zammı hakkı gasp edilmek isteniyor. Bu kadar zor bir süreçte işçinin, emekçinin gelirinden ne istiyorlar. İşçilerin toplu sözleşmeden doğan haklarını bir anda bir genelge ile ellerinden almaya çalışmak doğru değil.” ifadelerini kullandı.
“İŞÇİLERİN ULAŞIM SORUNU VE CAN GÜVENLİKLERİ GÖZ ARDI EDİLİYOR”
Sağlık Bakanlığı ve işçiler arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde “Akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süre gece dönemidir. Gece döneminde çalışan işçilerin çalıştıkları sürelere ait ücretleri yüzde 35 zamlı olarak ödenir” ibarelerinin bulunduğunu ifade eden Dr. Yüceer,” Yeni yönetmeliğe göre işçiler üçlü vardiya sisteminde çalışmaya zorlanıyor. Bu durumda işçiler gece geç saatlerde vardiya değişimi yapacak. Sağlık Bakanlığı, işçilerin gece geç saatlerde sokağa çıkarak kendi başlarının çaresine bakmalarını bekliyor. Anlaşıldığı üzere, Sağlık Bakanlığı’nın toplu ulaşım araçlarının çalışmadığı saatlerde işçilerin iş yerine ve evlerine nasıl ulaşacağı ve can güvenlikleri hakkında herhangi bir endişesi yok. Bu durum hiç göz önünde bulundurulmamış. İşçiler tepkilerinde haklılar. Sağlık Bakanlığı’nı işçilerin taleplerini dinlemeye ve bun yanlıştan dönmeye davet ediyorum” diye konuştu.
Dr. Yüceer, “Sağlık Bakanlığı, yıllardır kamu hastanelerinde devam eden vardiya sistemini bir genelge ile değiştirdi. Üstelik bu değişiklik daha önce Bakanlığın işçilerle mutabık kalıp karşılıklı olarak imzaladığı toplu iş sözleşmesinin 23. maddesini yok sayarak yapılıyor. Üçlü vardiya sisteminde işçiler gece geç saatlerde yollara düşmek zorunda kalacaklar. Bu noktada işçiler evlerine ulaşmaları ve can güvenlikleri konusunda endişeliler. Öte yandan hali hazırda imzalanan bir toplu sözleşme ve kazanılmış bir gece zammı hakkı var. Sağlık Bakanlığı’nı bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum” dedi.