Tweet |
Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları tarafından tanışma kahvaltısı düzenlendi. Kahvaltıda 5 Aralık Kadın Hakları gününü de kutlayan CHP Kadın Kolları Başkanı Emel Şencan, “Bizler kadın-erkek eşitliği için dün olduğu gibi, bugün ve bugünden sonra da hakkımızı savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Cumartesi günü saat 10.00’da Çerkez Kafe’de düzenlenen kahvaltıya CHP İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Emel Şencan ve kadın kolları üyeleri katıldı.
87.YILDÖNÜMÜ
Kahvaltının ardından konuşan İlçe Kadın Kolları Başkanı Emel Şencan, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’ne değinerek “Bugün, Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 87. yıl dönümü. 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye, Fransa’dan ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamışlardır. Önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlar, Meclise girmişlerdir” dedi.
17 KADIN MİLLETVEKİLİ MECLİSE GİRDİ
Kadınların katıldığı ilk genel seçim olan 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde, 17 kadın milletvekilinin TBMM’ye girdiğini belirten Şencan, “Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaşmıştır. Böylece kadınlar TBMM’deki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4,5’ini oluşturmuştur. Bu oran, Cumhuriyet tarihinde kadınların TBMM’de en yüksek temsil oranlarından birisiydi. Bu özelliğini de 2007 genel seçimlerine dek korudu” diye konuştu.
“PARTİLER ÜSTÜ BİR ANLAYIŞLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR”
Yıllar önce Atatürk’ün kadınlara vermiş olduğu seçme seçilme hakkının yıllar geçtikçe kağıt üzerinde kalmaya başladığını ifade eden Şencan, “Kadın - erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması, erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gereklidir. Bu yasaların çıkartılmasında Meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması gerekmektedir. Şüphesiz ki bu değişiklikler partiler üstü bir anlayışla çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.
“MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Birkaç gün önce Siyasi Partiler Yasası değişikliği için, kadının eşit temsil hakkında Cumhuriyet Halk Partisi’nin yasa teklifinin yasa teklifinin AK Parti ve MHP tarafından reddedildiğini kaydeden Şencan, “Bizler kadın-erkek eşitliği için dün olduğu gibi, bugün ve bugünden sonrada hakkımızı savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.