Tweet |
Vali Aziz Yıldırım, Organ Bağışı Haftası münasebetiyle Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğünce Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda organ ve doku nakli konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen programa katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan; “ Bağışlanmış bir organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Ne yazık ki insan ancak organ alıcısı durumuna gelince organ bağışının önemini fark edebiliyor. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Bizim ya da en sevdiklerimizden birinin organ nakline ihtiyacı olursa ne yaparız? Onları yaşatmak için nelerden vazgeçebileceğimizi bir düşünelim!” dedi.
Sonrasında konuşan Vali Aziz Yıldırım; “Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri organ bağışının önemini anlatarak, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla “Organ Bağış Haftası” olarak kutlanmaktadır. Hastaların hayat süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak görülmekte, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması hedeflenmektedir. Organ bağışın artırılması için kamuoyunda konu ile ilgili bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gereklidir.
Organ bağışı, kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmının veya tamamının ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.
Organ bağışı konusunda son yıllarda Türkiye’de oldukça büyük atılımlar görülmüşse de, 2020 itibariyle yaklaşık 290 bin hasta organ bağışı için sıra beklemeye devam etmektedir. Bu sayının büyük bir çoğunluğunu böbrek nakli bekleyen hastalar oluşturmaktadır. Bu hastaların tek umudu organ bağışıdır. Bu insanlara umut olmak için organ bağışında bulunalım, yakınlarımızı bu konuda bilinçlendirelim ve ancak bu sayede ihtiyacımız olduğunda organ bulabileceğimizi bilelim.
Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer, kalp, bağırsak, pankreas ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana sağlıklı bir hayat armağan edebilir. Bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır.
Organ bağışı konusuna halkımızın soğuk bakmasının sebebi, organın insan yaşıyorken alınmasıdır. Fakat durum tam da öyle değildir. Organ bağışı yapılabilmesi için kişinin beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Beyin ölümü dendiği için insanlarımız bunu yanlış anlamaktadır. Teknoloji beyin ölümü ile diğer organların ölümü arasındaki süreyi açmıştır. Örneğin yaşanan bir kaza sonrasında beyni ağır hasar gören bir insanın beyni soluk alıp verme emrini veremez. Soluk alamaz ve ölür ama hastaneye yetişir ve makineye bağlanırsa beyin emir veremese de vücudun yapması gerekenleri makine yapar. Beyin ölümü kavramı insanların o halidir. Yani yaşayan bir canlı değil makinelerle yaşatılan bir canlı haline gelmektedir. Vatandaşlarımız, bu kavramı tam olarak bilmedikleri için organ bağışı konusunda çekimser davranmaktalar. Bu konuda vatandaşlarımızın daha fazla bilinçlenmesi, organ bağışlayan kişi sayısını artıracaktır.
Organ bağışı konusunda empati yapmalıyız, organ bağışına muhtaç olan biz ya da yakınımızdaki biri olabilir. Bu vesileyle, “Organ Bağışı Haftası”nın organ bağışı bekleyen vatandaşlarımıza umut olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Program Tekirdağ Doktor İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ebru Gelgeç’in organ bağışı ile ilgili sunumuyla devam etti.
Daha sonra organ nakli yapılan vatandaşımız Ali Ardan organ nakli sayesinde hayata nasıl tutunduğunu anlattı.
Programa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, İl Müftü Yardımcısı Yusuf Bektaş ve sağlık çalışanları ile vatandaşlar katıldı.